×

Naslovnica

Obavijesti 2021./22.

O školi

Nastava

Upisi u školu

Erasmus+

e-Potvrda o statusu učenika

Kontakt

Linkovi

Projekt Erasmus - S.E.E.D.
2021.
 • 10. 12. 2021.
 • Održan je dan socijalnog poduzetništva u našoj školi

 • 23. 11. 2021.
 • Treći trening S.E.E.D. Erasmus+ projekta

  Tijekom trećeg treninga Erasmus+ projekta S.E.E.D. koji je održan online putem u periodu 8.-12. studenog 2021., uigrana ekipa deset učenika 2. i 3. razreda nastavila je svoju edukaciju o važnim elementima socijalnog poduzetnistva. Zahvaljujući znanjima i iskustvima s prethodna dva treninga uspjeli su nadograditi svoje vještine u području ekonomije izrađujući poslovne planove te razrađujući ideje o tipovima fundraisinga koje mogu integrirati kroz svoje virtualno poduzeće. Trening se sastojao od nekoliko predavanja i radionica. U radionicama su naši učenici razmjenjivali ideje sa učenicima litvanske i makedonske škole te zajedno dolazili do rješenja. Predavanja su bila usmjerena na teorijska znanja i primjere dobre prakse među kojima je bila i provedba prethodnog STRET projekta u kojem je naša škola također sudjelovala. Primjer dobre prakse STRET projekta podijelila je i naša bivša učenica Vedrana Rajaković.

  Tijekom prva dva mjeseca ove školske godine, učenici su uz pomoć nastavnica Maje Matejčić Šimić, Sande Mlačić, Milvane Pavletić i Sanje Padavić Turčić tražili i kontaktirali bivše učenike PSHG u Rijeci koji rade u socijalnom poduzeću ili kroz svoju djelatnost imaju izražen socijalni element, kako bi se pridružili budućem Alumni clubu.

  Ideja Alumni cluba leži u tome da bi bivši učenici (sadašnji poduzetnici) bili u vezi sa svojom Gimnazijom i sadašnjim generacijama učenika te ih podupirali i educirali u području socijalnog poduzetništva. Osim toga, učenici su razrađivali ideje o načinima provođenja kampanje kojom se promovira socijalno poduzetništvo, ali i njihovo virtualno poduzeće Restoran "Eat2Meet".

  Na njihovom instagram profilu pod nazivom "Eat2Meet", možete vidjeti koje su aktivnosti provodili u posljednjih godinu dana.

  Usvojena znanja sa sva tri treninga zaživjeti će tijekom studenog i prosinca 2021. pri čemu će učenici provesti svoju kampanju u povećem broju razreda kako bi svoj vrhunac u obliku fundraisinga doživjeli na Dan socijalnog poduzetništva koji će se realizirati 10. prosinca 2021. Što su pripremili i osmislili? Neka zasada ostane iznenađenje. Pridružite im se na radionicama na obilježavanju Dana socijalnog poduzetništva.

  Uigrana ekipa učenika: Nika Rožmarić, Lejla Redžaj i Matija Markovski (2a), Fani Šafar (2d), Lora Birtić (2f), Ema Sveško i Tonka Bogović (3b), David Glažar (3c), Karlo Vuković (3e) i Natalia Vukelić (3f). • 09. 11. 2021.
 • Obilježavanje dana Erasmusa - S.E.E.D.

  Učenici 2. i 3. razreda već drugu godinu sudjeluju u Erasmus+ projektu S.E.E.D. sa svrhom promoviranja socijalnog poduzetništva Dana 15. listopada obilježavao se dan Erasmusa na način da su učenici i nastavnici sudjelovali na kratkoj online radionici koju je vodila Maria Douglas. Upoznala ih je sa ciljevima Održivog razvoja (Sustainable Development Goals) – „a development that meets the needs of the present without compromising the ability of future generations to meet their own needs“.

  Radionicom je prenesena poruka da će primjenom i ostvarivanjem nekih od 17 ciljeva Održivog razvoja svijet biti bolje mjesto za život ljudi te će sam Planet prosperirati na taj način. Ostavarivanje ciljeva je također važno, ne samo za pojedinca vec i za države koje se trebaju ujediniti i na njima raditi.

  Ciljevi su sljedeći: (1) no poverty, (2) zero hunger, (3) good health and well-being, (4) quality education, (5) gender equality, (6) clean water and sanitation, (7) affordable and clean energy, (8) decent work and economic growth, (9) industry, innovation and infrastructure, (10) reducing inequality, (11) sustainable cities and communities, (12) responsible consumption and production, (13) climate action, (14) life below water, (15) life on land, (16) peace, justice, and strong institutions, (17) partnerships for the goals.

  Nakon uvodnog predavanja, učenici su s Mariom prokomentirali važnost ciljeva. Učenici su se složili da su svi ciljevi jako važni, no da je jednakost spolova za njih najvažnija. Napomenuli su da iako živimo u 21. stoljeću, još uvijek postoji puno država u kojima žene nemaju jednaka prava kao muškarci te da smatraju kako je vrijeme da se to promijeni.

  Na kraju su pogledali kratki video World's Largest Lesson Live, izrađen od strane World’s Largest Lesson and UNICEF, sa kojim se naglasak stavio na poboljšanje fizičkog i mentalnog zdravlja u vrijeme pandemije COVIDA-19. Kao i uvijek, učenici i nastavnici su uživali u aktivnostima projekta te se vesele sljedećem treningu koji će se također održati online putem od 8.-12. studenog 2021.

  Na radionici su sudjelovali: Nika Rožmarić, Lejla Redžaj i Marija Markovski (2a), Fani Šafar (2d), Lora Birtić (2f), Ema Sveško i Tonka Bogović (3b), David Glažar (3c), Karlo Vuković (3e) i Natalia Vukelić (3f) te nastavnice Maja Matejčić Šimić, Sanda Mlačić i pedagogica Ivana Bogunović.