×

Naslovnica

Obavijesti 2021./22.

O školi

Nastava

Upisi u školu

Erasmus+

e-Potvrda o statusu učenika

Kontakt

Linkovi

Karlo Domijan, 1. f - srebrna medalja na Prirodoslovnoj olimpijadi Europske unije 2022. u Republici Češkoj
16. svibnja 2022.

Predstavnici Hrvatske i ove su godine sudjelovali na Prirodoslovnoj olimpijadi Europske unije EOES (European Olympiad of Experimental Science).

Ovogodišnje natjecanje održalo se u Hradec Kralove, u Republici Češkoj, od 8. do 14. svibnja 2022. Sudjelovalo je 120 učenika (raspoređenih u 40 ekipa) iz 20 zemalja članica Europske unije. Oba hrvatska tima su pokazala izvrsno znanje i osvojila srebrne medalje. U timovima su bili učenici iz šest različitih hrvatskih gradova:

Tim A:

  1. Karlo Domijan, 1. razred, Prva sušačka hrvatska gimnazija, Rijeka
  2. Ema Novak, 2. razred, Gimnazija Josipa Slavenskog, Čakovec
  3. Ivan Hegedić, 2. razred, V. gimnazija, Zagreb

Tim B:

  1. Kim Radešić, 1. razred, Gimnazija Pula, Pula
  2. Vanda Vrček, 2. razred, I. gimnazija, Varaždin
  3. Mario Vrdoljak, 2. razred, III. gimnazija, Split

Prirodoslovna olimpijada EU je natjecanje namijenjeno učenicima do 16. godine koji se natječu timski u rješavanju interdisciplinarnih praktičnih zadataka iz fizike, kemije i biologije. Od natjecatelja se zahtijeva spretnost u eksperimentalnom radu i obradi podataka te znanstveni pristup rješavanju problema. Timovi su u prvom zadatku istraživali fizikalna, kemijska i biološka svojstva kože i spojeva u koži. U drugom zadatku učenici su proučavali ogib svjetlosti na modelu molekule DNA, analizirali spojeve koje imaju antivirusna svojstva te proučavali mutacije DNA vezane uz različite bolesti u humanoj populaciji. No iako su zadaci bili složeni i isprepleću znanja iz fizike, kemije i biologije naši su se učenici sjajno snašli i u timovima uspješno riješili sve zadatke.

Izbor hrvatskih natjecatelja za Olimpijadu provodi se kroz sustav školskih, županijskih i državnih natjecanja u organizaciji i pod nadzorom Agencije za odgoj i obrazovanje i stručnih državnih povjerenstava za pojedina područja. Nakon održanih natjecanja na testiranje su pozivani učenici koji su postigli najbolje rezultate na državnim natjecanjima iz fizike, kemije i biologije. Šest učenika s najboljim rezultatima na testiranju iz sva tri prirodoslovna područja predstavljali su Hrvatsku na Prirodoslovnoj olimpijadi EU. Nakon testiranja i odabira učenika organizirane su pripreme za natjecanje na PMF-a.

Sudjelovanje hrvatskih učenika organizira Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a održalo se pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja. Mentori učenika su nastavnici Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dr.sc. Petra Cvjetko (Biološki odsjek, PMF), mag. educ. phys. et inf. Karolina Matejak Cvenić (Fizički odsjek, PMF) i prof. dr. sc. Tajana Begović (Kemijski odsjek).

S poštovanjem,

Prof. dr. sc. Tajana Begović